Harry van der Brug


Harry van der Brug

Het vertellen van verhalen, het maken van muziek en alles opvoeren in een voorstelling is mijn leven.
Van kind af aan heb ik een passie voor het vertellen van verhalen. Al op de kleuterschool was verhalen vertellen mijn favoriete bezigheid. Ik vertelde als kind al graag en veel.

Op latere leeftijd werd het verhalen vertellen professioneel. Tijdens een studie theologie stond het verhaal op een “studieuze” manier centraal. Na de studie theologie bleef ik als docent vooral een verhalenverteller. In mijn werk als docent levensbeschouwing en als docent filosofie stond het verhaal altijd centraal als middel om inspirerend les te geven. De leraar “meneer van der Brug” was in zijn werk vooral een “verhalenverteller”.

Gedurende het lesgeven in filosofie kwam de trompet in mijn leven en ik heb jaren met veel plezier als trompettist in een bigband gespeeld. Dit eindigde toen mijn artritis klachten begonnen op te spelen en intensief trompet spelen gewoon te zwaar werd. Als bij een gelukkig toeval maakte ik kennis met de Ierse fluit en was meteen volledig verkocht aan de fantastische klank. Het is tot vandaag elke dag een feest om met dit instrument te kunnen werken. De Ierse fluit speelt lichtvoetig, klinkt fantastisch en traditioneel Ierse folk muziek is mijn leven geworden.

Muziek & verhalen

Het vertellen van Keltische sagen sprookjes, volksverhalen en mythen vind ik prachtig. Samen met traditioneel Ierse folkmuziek is Keltische verhalen vertellen mijn grote liefde.

Het vertellen van verhalen en het maken van muziek zijn voor mij onlosmakelijk verbonden. Verhalen vertellen in combinatie met muziek is zoveel meer dan werken met woorden. Een vertelling maakt samen met muziek een voorstelling compleet.
Daar waar de woorden helemaal tekortschieten is er de muziek. Muziek vertelt verder waar woorden stilvallen.

Een goed verhaal is zoveel meer dan een vertelsel. Oude volksverhalen, sagen en mythen vertellen vaak wijsheden zo oud als de mensheid zelf.